Гірчиця - однорічна рослина сімейства хрестоцвітних.
Зелене добриво, кормова і медоносна культура.
Цінується за найбільшу здатність швидко проростати і нарощувати відносно велику масу в короткий холодний період. Урожайність зеленої маси понад 400 кг на сотку, в зеленій масі накопичує 22% органічних речовин, 0,71% азоту, 0,92% фосфору, 0,43% калію. Гірчиця є навіть більш ефективним добривом, ніж гній. Під час цвітіння приваблює корисних комах.
Зелене добриво. Після розкладання в ґрунті біомаса гірчиці стає легкозасвоюваним добривом, а грунт поповнюється органікою і гумусом. Гірчиця значно поступається бобовим сидератам за вмістом азоту. Здатна поглинати важкорозчинні поживні елементи, недоступні для інших рослин і переводити в легкодоступні. Ефективно поглинає поживні елементи з оброблюваного пласта, запобігаючи їх вимивання у підґрунтя.
Ґрунтоутворюючі та ґрунтозахисні якості. Добре розпушує, структурує, дренує грунт, підвищує її повітро - і
Вологоємність. Стрижнева коренева система гірчиці проникає на глибину до 2-3 м. Це одна з кращих культур для захисту ґрунтів від водної та вітрової ерозії весною і восени, а якщо її не скошувати, то і взимку. Затримує сніг, сприяє меншому промерзання грунтів і, отже, більшому накопиченню вологи. У степових районах її іноді для цього висівають окремими рядками серед озимини.
Фітосанітарні якості. Активно оздоровлює грунту. Наявність у всіх частинах ефірних масел служить профілактичним
засобом від накопичення шкідників (дротяники, слимаків, горохової плодожерки) і грибних інфекцій (ризоктоніозу,
парші картоплі). Покращує умови життєдіяльності ґрунтових мікроорганізмів і черв'яків, при розкладанні служить їм кормом. Це, в свою чергу, призводить до зменшення захворювань рослин і підвищення врожайності. При сівбі в окультурений ґрунт ефективно пригнічує розвиток бур'янів.
Кормова культура. Якість зеленої маси за поживністю наближається до комбікормів. Особливо цінується за високу
вміст протеїну в осінній період. Недолік - відсутність багатьох вітамінів і біологічно активних речовин і наявності токсичних глюкозидів та гірчичного масла, кількість яких збільшується в міру старіння рослини. Тому на зелений корм і силос скошують до цвітіння і дають тваринам в суміші з іншими кормами не більше 20-30 кг на добу на одну корову. Після подрібнення краще використовувати корм протягом години, так як маса самозігрівається і смакові якості падають.
Медоносна культура. Медопродуктивність - 50-90 кг/га.
Вирощування. Як сидерата частіше вирощують після ранніх овочевих і озимих та ранніх ярих зернових, зрізуючи до
зими. Іноді зрізають навесні, але удобрительная цінність при цьому зменшується. Сіють і навесні, закладаючи під озимі або інші культури. Підсівають в розріджені посіви багаторічних трав на останньому році їх вегетації. Гірчицю сіють, вирощують і зрізають 2-3 рази за сезон, причому в останній раз за 1,5 місяці до настання морозів.
Грунту. Вимагає окультурених поживних пов'язаних ґрунтів. Добре росте на дерно-підзолистих, удобрених органічними добривами. Може рости на супіщаних, окультурених торф'яних ґрунтах. Не терпить важких запливаючих глинистих і кислих ґрунтів і солончаків.
Вологість. Вологолюбна, але в меншій мірі, ніж редька олійна. Особливо потребує вологи в період проростання і
бутонізації. Слабозасухоустойчивая.
Температура. Один з найбільш спілих сидератів. Один з найбільш спілих серед хрестоцвітних. Насіння сходять при +1-2°С, вегетація триває пізно восени при +3-4°С, сходи переносять заморозки до -4 - -5°С.
Освітленість. Світлолюбна.
Посів. Сіють навесні за місяць до посадки картоплі і пізніх овочів або восени після збирання врожаю, з кінця квітня до середини вересня. Сходи з'являються на 3-4 день. Але при сівбі після 10 серпня (на Півдні після 20-го) ґрунтозахисні та фітосанітарні якості сидерат виконує, а удобрювальні - погано, зеленої маси наростає мало. На зелене добриво і на корм сіють 120-150 г на сотку (ширина міжрядь 15 см). При посіві вручну вроссыпь, або після 10-20-го серпня - 300-400 г на сотку. Глибина 2-3 див. Після сівби грунт накочують. Як сидерата краще висівати в суміші з бобовими (через ряд). На насіння і для медозбору сіють з шириною міжрядь 30-45 см, зменшуючи норми висіву.
Подготовка почв. Рыхление почв плоскорезом Фокина или культиватором - достаточный и оптимальный способ обработки, повышающий плодородие почв и сохраняющий силы земледельца. Для получения лучшего урожая следует использовать органические удобрения "От Поспелова" и препараты эффективных почвенных микроорганизмов (ЭМ-препараты: Эмочки, ЭМ-А, Эмочки-Бокаши; Азогран).
Срезание. Через 1-1,5 месяца после высева горчица вырастает до 15-20 см. Ее подрезают плоскорезом Фокина или культиватором,
предварительно полив раствором ЭМ-препаратов. Обработка ЭМ-препаратом ускоряет процессы ферментации и создает
сприятливі мікробіологічні умови, що призводить до збагачення ґрунтів поживними речовинами і мікроелементами.
Під озимі зашпаровують не пізніше ніж за 3 тижні до посіву. При пожнивном вирощуванні за 2 тижні до замерзання грунту, ніколи не пізніше фази початку утворення насіння.
Увага! Процеси розкладу решток рослин, гуміфікації проходять тільки при наявності вологи в грунті.
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Україна |
Колір | Жовтий |
Тип посадкового матеріалу | Насіння |